Potravinové doplňky

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Podrobně o používání potravinových doplňků. Jaké, jak a kdy.

Cyklus čtyř večerních živých online seminářů, které proběhnou přes videokonferenční aplikaci umožňující přímou diskusi s přednášející. Odpovědi na otázky.
K účasti můžete použít počítač, tablet či mobilní telefon.

Již v listopadu, vždy ve čtvrtek od 19 do 22 hodin.

PROGRAM:

2. 11. 2023: Minerály

V této přednášce, stejně jako v různých doporučeních lékařů, výživových poradců i v nabídkách potravinových doplňků, se jako minerály označují prvky, které jsou součástí lidského těla a člověk je zpravidla musí přijímat ve výživě. Minerály jsou pro lidské tělo důležité jako stavební látky pro nejrůznější buňky, tkáně a orgány, pro stálé složení tělesných tekutin a stálé vnitřní prostředí, pro funkci enzymů a metabolismus, pro transport látek, pro vznik a průběh nervových vzruchů, pro činnost nervové soustavy a pro činnost svalů. Z různých druhů potravin dokáže lidské tělo vstřebat jenom určitou část. V případě prevence a při různých poruchách a nemocech, nebo při zvýšených nárocích organismu (v době vývoje, při sportovních výkonech) se doporučuje zabezpečit dostatečný příjem minerálů v potravinových doplňcích. Probereme nejdůležitější minerály, jejich výskyt a možnosti nabídek na trhu.

9. 11. 2023: Vitaminy

Význam vitaminů pro udržení zdraví je prokazován v laboratorních a klinických studiích i v praxi po uplynulých sto let. Tyto látky se všeobecně doporučují k prevenci, v nemoci i rekonvalescenci. Pro člověka jsou klíčově důležité od početí až do pokročilého věku. Potřebu vitaminů definují doporučené denní dávky (DDD), označované nyní jako referenční hodnoty denního příjmu (RHP). Vzhledem k různým doporučením v různých státech EU se Evropská komise snaží tuto problematiku zharmonizovat. V ČR se připravuje novela vyhlášky č. 58/2018 o doplňcích stravy a obohacování potravin k 1.1.2024. V přednášce si proto probereme funkce nejdůležitějších vitaminů,  projevy jejich nedostatku a vzájemné souvislosti v lidském těle. Kriticky si probereme ukázky nabídek vitaminů v potravinových doplňcích na trhu.

16. 11. 2023: Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavební cihly bílkovin. Jsou to molekuly obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) funkční skupinu, které vytvářejí tzv. peptidickou vazbu –CO–NH–. Ačkoliv se v přírodě vyskytuje více než 300 aminokyselin, pouze 20 z nich se objevuje v bílkovinách ve formě biogenních aminokyselin a ty vytvářejí všechny známé bílkoviny lidského těla. Většinu potřebných aminokyselin si lidské tělo dokáže vytvořit samo. Devět aminokyselin však musí být dodáno potravou (tzv. esenciální aminokyseliny). V přednášce probereme jednotlivé aminokyseliny, jejich funkce i rozdílné nároky organismu v různých dobách vývoje. Poruchy metabolismu aminokyselin jsou příčinou některých vrozených chorob. Zvýšené nároky na příjem určitých izolovaných aminokyselin se objevují při specifických onemocněních. Syntéza esenciálních aminokyselin je v porovnání s ostatními aminokyselinami velmi složitá a energeticky náročná, pro organismus je tedy výhodnější využívat už hotových aminokyselin, pokud je může získat. V poslední době intenzivně používají potravinové doplňky s aminokyselinami sportovci pro podporu růstu svalů a výkonů.

23. 11. 2023: Hormony

Hormony jsou látky, které si naše tělo vytváří v různých žlázách i orgánech, odkud jsou uvolňovány do krevního oběhu. Regulují nesmírné množství fyziologických a biochemických procesů v našem těle, růst a vývoj, ovlivňují průběh stárnutí. Na správné a dobře koordinované činnosti hormonálních regulací závisí stav a zdraví lidského těla. Poruchy v činnosti hormonů zpravidla vedou k různým onemocněním, jako je například známá cukrovka či struma. Poruchy hormonů jsou podezírány při obezitě, hubnutí, problémech s pletí nebo s vypadáváním vlasů. Produkce hormonů se zhoršuje s postupujícím věkem. Hormonálními regulacemi se zabývají učebnice, rozsáhlé monografie a tisíce odborných prací. V této přednášce si vysvětlíme mechanismy působení hormonů na buněčné úrovni, ukážeme na nové poznatky o diabetu 2. typu, na méně známé souvislosti hormonu lásky oxytocinu, hormonu spánku melatoninu a hormonů mládí. To vše v souvislosti a návaznosti na hormony v podobě potravinových doplňků dostupných na trhu.

Cena: 2 800 Kč včetně 21 % DPH

Přihlášení uskutečníte pomocí níže umístěného formuláře, případně telefonicky nebo emailem. Kurzovné uhraďte bankovním převodem na účet: 2701365124/2010, variabilní symbol 0211. Pokud budete platbu provádět z jiného než Vašeho účtu, uveďte své jméno do zprávy pro příjemce.

Pro platby ze zemí EU využijte eurový účet č: 2901365129/2010, IBAN: CZ5520100000002901365129, BIC: FIOBCZPPXXX. Do zprávy pro příjemce uveďte Vaše jméno a VS 0211. Kurzovné je 118 EUR. Pro platby z jiných zemí nás kontaktujte.


Informace:
E-mail: dagmar.hegarova@alternativa.cz
Tel.: 257 922 584

Aktuality

21.8.2024 - Zveme všechny homeopaty na online přednášky 21.+22. září. Info a prgram zde:
23.5.2024 - Zveme všechny zájemce na červnové online přednášky. Informace a přihlášky zde
2.5.2024 - Zveme všechny zájemce na květnovou online přednášku Informace a přihlášky zde
Více aktualit »

Doporučení

Studium na akademii se mi líbilo a hodně mi dalo. Přístup vyučujících byl profesionální, učební program zajímavý i zábavný. Díky studiu jsem se seznámila se spoustou zajímavých lidí, poznala jsem nový rozměr duchovní reality a našla cestu k pochopení sebe sama a získala mnohé užitečné vědomosti, které dnes zúročuji.

Děkuji všem skvělým vyučujícím!

Katy Amal Ilgnerová

Další doporučení »